Mammas uzturs
Bieži diskutēts jautājums ir mātes uztura ietekme uz zīdaiņa kolikām. Speciālisti atzīst, ka ar mātes pienu zīdaiņa gremošanas sistēmā var nonākt olbaltumvielu daļiņas no mātes lietotajiem uztura produktiem un teorētiski pastāv iespēja, ka daļa no tiem var būt zīdainim kairinoši. Ir vecāki, kuri novērojuši tiešu sakritību starp mātes lietoto uzturu un bērna nemieru, biežāk minētās uztura grupas ir sekojošas:
Piena produkti – tiek minēti visbiežāk. Lai izvērtētu to iedarbību ir lietderīgi mātei uz nedēļu atteikties no jebkādu piena produktu (siers, biezpiens, piens) lietošanas. Ja tas nedēļas laikā dod uzlabojumu, tad ir iespējams lēnām atjaunot pienu savā ēdienkartē, sākot ar vārītu pienu nelielos daudzumos. Daži zīdaiņi ir jūtīgi pat uz nelieliem piena produktu daudzumiem mātes uzturā, citi tos panes labi un problēmas rodas pie lielākas piena produktu proporcijas mātes ēdienkartē.
Tāpat bieži minēti ir dārzeņi no krustziežu dzimtas (kāposti – galviņkāposti, rožkāposti, puķkāposti u.c.) kā arī dažādi pākšaugi – ja nekas cits nelīdz, varbūt ir vērts uz pārbaudes laiku tos izslēgt no sava ikdienas uztura.
Ir uztura speciālisti, kuri norāda, ka palielināts cukura daudzums, skābi produkti (citrusaugi) un neatšķaidītas sulas arī var atstāt ietekmi uz bērna uzvedību. Ir mātes, kuras atzīst, ka kofeīnu saturošu produktu (kafija, kola) un spēcīgu garšaugu (ķiploki) izslēgšana no uztura ir palīdzējusi cīnīties ar kolikām.